قلمرو محدودیتهای اصل آزادی قراردادها
چنان که گفته شد، اصل آزادی قراردادها به مفهوم نامحدود بودن آزادی اراده طرفین نیست، بلکه قانونگذار توافق اراده طرفین را در چهارچوب عدم مخالفت با قوانین امری و نظم عمومی و اخلاق حسنه به رسمیت شناخته است. طرفین قرارداد در دومرحله با این محدودیت مواجه میشوند:
محدودیت آزادی اراده در مرحله انعقاد قرارداد
بخشی از این محدودیتها ناظر به محدودیت انعقاد قرارداد است، به این معنا که طرفین مکلف هستند در تنظیم و انعقاد قرارداد میان خود، قوانین و مقررات امری را که قانونگذار وضع کرده و رعایت کنند و در صورت عدم رعایت آنها، قرارداد باطل خواهد بود.
مقررات مربوط به شرایط عمومی قراردادها و شرایط اساسی صحت معامله مندرج در ماده ۱۹۰ قانون مدنی مانند قصد ورضای طرفین و اهلیت آنها و معین بودن مورد معامله و مشروع بودن جهت آن،از جمله مقررات امری قانون در مورد شرایط انعقاد قرارداد هستند.
گاهی از اوقات نیز بر خلاف اصل آزادی قراردادها، قانون افراد را ملزم به انعقاد قرارداد مینماید. امروزه در موارد متعددی دولت بر اساس ضرورت و برای حفظ مصالح و منافع اجتماع، الزاماتی را به طور مستقیم یا غیر مستقیم بر اشخاص حقیقی یا حقوقی برای انعقاد قرارداد تحمیل میکند. مانند الزاماتی که در قانون روابط موجر و مستأجر مصوب سال ۱۳۵۶در جهت حفظ نظم اقتصادی در مورد تجدید قرارداد اجاره محلهای کسب و پیشه بر موجر تحمیل نموده یا الزامی که برای برخی سازمانهای ارائه کننده خدمات عمومی جهت ارائه این خدمات به افراد متقاضی در اجتماع قرار داده است.
محدودیت آزادی اراده در تعیین آثار و مفاد قراردادها
در این مرحله برخلاف مرحله قبلی، اصل این است که طرفین در تعیین مفاد و آثار قرارداد به میل و اراده خود آزاد هستند مگر اینکه قانون محدودیتی را ایجاد کند. امروزه با گسترش و پیچیدگی روابط اقتصادی، دولتها در بسیاری مواقع به جهت حفظ منافع و مصالح اجتماع و رهبری و ارشاد اقتصاد ملی به طرق مختلف با وضع مقرراتی آزادی اراده افراد را در تعیین آثار قراردادهایی که میان خود منعقد میکنند، محدود میسازند. این محدودیتها دو منشأ دارند:
محدودیت ناشی از قواعد آمره
قانونگذار در موارد بسیاری با وضع قوانین امری، آزادی اراده اشخاص را در تعیین آثار قراردادها محدود ساخته است نظیر مقررات مربوط به قانون کار، و بیمه. یا مقرراتی که به موجب آنها دولت به منظور تثبیت قیمتها برای کالاها نرخ معینی را تصویب میکند که در این حالت فروشندگان حق فروش کالا مازاد بر نرخ مصوب را ندارند اگر چه مبتنی بر تراضی طرفین باشد.