فرم درخواست تنظیم قرارداد کار
قرارداد کار
در قانون کار از قرارداد کار صحبت شده است و آن را در ماده ۷ قانون کار به این شکل تعریف کرده است که قرارداد کار عبارت است از یک قرارداد کتبی و یا شفاهی که به موجب تنظیم آن کارگر در برابر دریافت دستمزد به مدت موقت و یا دائمی نسبت به انجام کار اقدام مینماید.
تنظیم قرارداد کار خیلی بهتر است که مطابق با قوانین قانون کار تنظیم شود تا از بروز اختلاف و مشکل بین طرفین بکاهد.
تنظیم قرارداد کار
امروزه با توجه به پیشرفت هایی که در عرصههای مختلف در جامعه رخداده است و انواع مختلفی از مشاغل در کشور ایجاد شده است، میزان دعاوی مربوط بین کارگر و کارفرما به موجب آن افزایش پیدا کرده و علت اصلی این امر به جهت مشکلاتی است که در زمینه تنظیم قرارداد کاری بین کارگر و کارفرما وجود دارد.
به همین جهت در تنظیم یک قرارداد باید نکاتی به طور حتم مورد توجه و رعایت واقع شود تا از بروز مشکلات بسیار در آینده چه برای کارگر و چه کارفرما از منظر حقوقی جلوگیری نماید.
به همین دلیل به شما توصیه مینمایم که قبل از آن که قرارداد کاری را تنظیم نمایید این مقاله را مطالعه کنید تا با دید بازتری بتوانید در خصوص تنظیم قرارداد اقدام نمایید.
محتوا قرارداد کار
مطابق ماده ۱۰ قانون کار هر محتوای قراردادی باید شامل موارد زیر باشد:
- مشخصات کامل طرفین قرارداد
- تعیین نوع شغل مربوطه
- تعیین میزان دستمزد کارگر
- مشخص نمودن دقیق ساعات کاری و مرخصیها
- تعیین دقیق محل انجام کار
- تاریخ دقیق انعقاد قرارداد کار
- تعیین مدت زمان قرارداد کار در حالتی که کار به شکل معین باشد
- تعیین نحوه فسخ قرارداد کاری
شرایط تنظیم قرارداد کار
تنظیم قرارداد کار شرایط دیگری را ایجاب میکند که رعایت آنها مطابق قانون کار الزامی میباشد این شرایط تنظیم قرارداد شامل مواردی اعم از:
- قرارداد کاری باید در حوزه یک شغل شرعی باشد به این معنا که حیطه کاری فرد نباید خارج از محدوده مشروعیت های تعیین شده در قانون باشد.
- در قرارداد کاری موضوع قرارداد باید معین و مشخص باشد و نوع کاری که باید انجام شود نباید مجهول باشد.
- در قرارداد کار حتماً باید فردی که به عنوان کارگر میخواهد مشغول بکار شود دچار ممنوعیت قانونی و شرعی در انجام کار تعیین شده نباشد.
- قرارداد کار اگر به شکل کتبی ثبت میگردد باید در قالب فرم مخصوص وزارت تعاون، کار و رفاه باشد.
- قرارداد کار باید به صورت صریح و کاملاً واضح تنظیم شود و هیچگونه ابهامی در این خصوص نباید وجود داشته باشد.
دوره آزمایشی کار
دوره آزمایشی به این معنا میباشد که فرد برای یک مدت معین و کوتاه به صورت آزمایشی تحت عنوان کارآموز در محیط کار مشغول باشد، حال در بحث دوره آزمایشی ممکن است بین طرفین قرارداد کار منعقد شود و یا بدون وجود یک قرارداد کاری فرد مشغول بکار گردد و بعد از پایان دوره کارآموزی قرارداد تنظیم شود.
دورههای آزمایشی کار معمولاً به این شکل میباشد که در برخی از کارها به جهت تخصصی بودن و این که قرارداد آنها در آینده به شکل دائمی میباشد دورههای آزمایشی و آموزشی وجود دارد که بنا به این دلایل کارفرما برای کارگر دورهای قرار میدهد که معمولاً این دوره بین یک الی سه ماه میباشد که فرد بعد از گذراندن این دوره و بعد از آن که تأیید شد با کارفرما قرارداد دائمی منعقد مینماید و مشغول بکار میشود.
شخص کارفرما موظف است که در دوره کارآموزی برای فرد کارگر دستمزد و مزایایی قرار دهد چه بسا بسیاری از کارفرمایان نسبت به این امر اقدامی نمیکنند که این تخلف از قانون میباشد و کارگر میتواند نسبت به دریافت حقوق خود اقدام نماید.
مزایای تنظیم قرارداد کار
قرارداد کار برای طرفین امتیازاتی دارد که تنظیم آن را واجب میکند حال ما در این جا به چند مورد از مزایای تنظیم قرارداد اشاره خواهیم نمود:
ضمانت اجرایی در اختلافات طرفین کار:
اولین مزیتی که تنظیم قرارداد کار دارد بحث ضمانت اجرایی آن میباشد به گونهای که درج تمامی مواردی که در تنظیم قرارداد کار واجب میباشد و مطابق قانون کار الزامی است میتواند علاوه بر آن که بهنوعی از بروز دعوا پیشگیری نماید و طرفین را در صورت اختلاف به صلح و سازش سوق دهد؛ در صورتی که اختلاف با صلح حل نشد و به نتیجه مثبتی نرسید هر یک از طرفینی که در دعوا خواهان احقاق حق خود هستند میتوانند از این قرارداد کار به عنوان یک ضمانت اجرا استفاده و بهره ببرند و در محکمه قضایی پیروز شوند.
جلوگیری از اطاله دادرسی:
هنگامی که اختلاف بین کارگر و کارفرما رخ میدهد و دعوای مطرح شده ذیل قرارداد کار مطرح میگردد زمانی که این قرارداد کار به صورت کامل تنظیم شده و تمامی موارد مربوط به کار در آن ثبت شده باشد و هیچگونه ابهامی در این خصوص وجود نداشته باشد؛ زمانی که قاضی به پرونده موردنظر رسیدگی میکند بسیار راحتتر از زمانی که پرونده نیاز به رسیدگی و نظر کارشناس دارد میتواند به نتیجه مناسب دست پیدا کند و متناسب با آن حکم صادر نماید این امر سبب میشود که پرونده دچار اطاله یا همان طولانیشدن روند دادرسی نشود.
جلوگیری از عدم اجرای تعهدات فیمابین:
تنظیم یک قرارداد کاری که در آن کلیه موارد مربوط به قانون کار رعایت شده و تعهدات طرفین را نسبت به طرف مقابل مشخص کرده است به این نحو که تعهدات کاری کارگر در مقابل کارفرما و بالعکس به صورت دقیق تصریح شده باشد؛ بهنوعی مانع از این امر میشود که طرفین از انجام آن تعهد خودداری نمایند چرا که میدانند این تعهدات ضمن یک قرارداد درست و قانونی تنظیم شده و تخطی از آن میتواند ضمانتهای اجرایی برای آنها داشته و آنها درگیر هزینه های مادی و روانی بسیاری گرداند.
چه بسا وجود این قرارداد میتواند مزایای بیشمار دیگری داشته باشد که من به مهمترین آنها اشاره نمودم تا شما بتوانید به جهت این ویژگیهای مثبت نسبت به تنظیم قرارداد کار بیشتر ترغیب گردید و در خصوص تنظیم میتوانید به وکیل اداره کار و یا وکیل تنظیم قرارداد مراجعه نمایید تا به صورت تخصصی و مطابق با اصول قانونی عمل تنظیم را برای شما انجام دهد.
انواع قرارداد کار
قرارداد کار از حیث نوع و مدت متفاوت میباشند که به آنها در ادامه خواهیم پرداخت:
قرارداد کار بر اساس نوع
قرارداد کار ارگانهای دولتی
همانطور که از اسم این نوع قرارداد مشخص است مربوط به حوزه دولتی میباشد به این صورت که قرارداد استخدامی به نحوی تنظیم میشود که یک سوی آن دولت میباشد و این نوع از قرارداد های کار به شکلهای مختلفی هستند که از جمله آنها میتوانیم به استخدام کارمندان رسمی دولتی، استخدام پیمانی و خدماتی اشاره نماییم.
افرادی که به صورت رسمی استخدام میشوند ذیل قرارداد تنظیم شده از امتیازاتی از قبیل بیمه، مستمری بازنشستگی و سایر مزایای استخدامی رسمی برخوردار خواهند شد.
کارمندانی که به شکل پیمانی و خدماتی هستند به صورت نیمه رسمی در یک ارگان دولتی مشغول بکار میباشند به این شکل که قرارداد آنها قابل تمدید بوده و ممکن است بعد از مدتی نیز به صورت رسمی استخدام شوند، کارمندان خدماتی به انجام کارهای خدماتی میپردازند که میتوان به نیروهای حفاظت و آبدارخانهها اشاره کرد.
قرارداد کار ارگانهای خصوصی
این نوع از استخدامی ها توسط شرکتها و مؤسسات خصوصی صورت میگیرد این افراد همانند اشخاصی که در ارگانهای دولتی مشغول بکار هستند تحت نظارت قانون کار میباشند.
قرارداد کار بر اساس مدت زمان
قرارداد کار موقت
به صورت موقت بوده و در تنظیم قرارداد تاریخ شروع و پایان کار مشخص میشود و این نوع از قرارداد به جهت موقتی بودن آن قابل تمدید بین طرفین میباشد و آنها میتوانند در صورت حصول رضایت قرارداد مربوطه را مجدداً به صورت موقت و یا دائمی تنظیم نمایند.
قرارداد کار دائمی
این نوع برخلاف مورد اول حالت دائمی دارد به این نحو که در برخی از مشاغل و با توجه به نوع تخصصی که کارگر دارد ممکن است کارفرما در خواست تنظیم قرارداد دائمی داشته باشد، این نوع از قرارداد به حالتی است که کارفرما صرفاً تاریخ شروع قرارداد کار را ذکر مینماید و تاریخی برای پایان قرار نمیدهد.
- قرارداد برای انجام کار معین
یک نوع از استخدام، مربوط به انجام یک کار معین میباشد که بعد از انجام آن کار قرارداد به اتمام میرسد منظور از این عنوان این است که در قرارداد های ساخت بنا زمانی که بین پیمانکار و کارفرما قراردادی منعقد میشود بعد از اتمام ساخت این قرار به صورت خودکار ملغی میشود چرا که کار موردنظر طرفین انجام شده است.
قرارداد کار پاره وقت و تمام وقت
قرارداد کار تمام وقت مطابق قانون کار به این صورت است که فرد کارمند موظف است به مدت هشت ساعت در طول روز نسبت به انجام کار موردنظر اقدام نماید، در صورتی که فرد نسبت به انجام کار خود در مدت تعیین شده انجام وظیفه نماید میتواند از مزایای کاملی که در قرارداد تعیین شده است بهره ببرد.
در مقابل قرارداد کار پاره وقت میباشد که برعکس حالت تمام وقت فرد در طول روز کمتر از هفت ساعت مشغول به کار میباشد و با توجه به این امر از مزایای کاری خود بهره میبرد.
موسسه حقوقی فرهنگ تفاهم با سابقه درخشان در پروندههای حقوقی و بادراختیار داشتن وکلای مجرب همواره آماده خدمت رسانی در زمینه تنظیم قرارداد و قرارداد کار به شما عزیزان میباشد.
درصورت نیاز به تنظیم قرارداد و مشاوره فرم بالا را پر کنیدیا با شماره پنج رقمی موسسه حققی فرهنگ تفاهم ۵۴۷۶۴-۰۲۱ تماس حاصل نماید.
سوالات متداول
قرارداد کار در چند نسخه باید تهیه شود؟
قرارداد باید در حالت قانونی در دو نسخه تهیه و به کارگر و کارفرما تحویل داده شود.
قرارداد کار به چند شکل خاتمه مییابد؟
به دلایل متعددی اعم از فوت، بازنشستگی، از کارافتادگی، اتمام مدت قرارداد، فسخ قرارداد و استعفای کارگر به اتمام میرسد.
در چه حالاتی قرارداد کار به صورت موقتی میباشد؟
قرارداد کار در شرایطی اعم از نوع کار (کارآموزی. فصلی و پروژهای) و موقعیت محل کار میتواند موقتی باشد.
قرارداد های کاری حتماً باید به صورت کتبی تنظیم شود؟
خیر قرارداد های کاری مطابق قانون کار هم به صورت شفاهی هم کتبی تعیین میشوند.
در صورت ارائه چک و سفته توسط کارگر این موضوع باید در قرارداد ذکر شود؟
بله زمانی که کارگر به جهت حسن انجام کار سفته و یا چک ارائه میدهد باید در قرارداد ذکر شود.
در صورت انعقاد قرارداد به شکل موقت و یا انجام کار معین فسخ به چه شکل خواهد بود؟
در این حالت طرفین باید توافق نمایند و به صورت یک طرفه امکان فسخ وجود ندارد.
5 پاسخ
با سلام بنده از بابت پیگیری کار اداری شخصی مبلغی دریافت نمودم اما قرارداد کتبی بین ما نبوده
آیا اسم دریافت وجه من حق العمل کاری میشه؟؟
و ایا برای انجام کار و دریافت وجه حتما باید قرار داد کتبی بین ما باشد یا قرار داد شفاهی هم ممکن هست.؟
ممنون میشم جواب بدین
باسلام و وقت بخیر
شما در قبال انجام کار دیگری اجرت دریافت کردید که از لحاظ قانونی، الزامی برای تنظیم قرارداد مابین خود وجود ندارد. شما میتوانید به صورت شفاهی یا کتبی قرارداد تنظیم کنید که توصیه میشود برای اطمیان خاطر بیشتر قرارداد به صورت کتبی باشد. برای دریافت اطلاعات بیشتر یا مشاوره با شماره ۵۴۷۶۴-۰۲۱ موسسه حقوقی فرهنگ تفاهم تماس حاصل نماید.
باسلام و وقت بخیر
شما میتوانید برای انجام کار برای دیگری اجرت دریافت کنید و از لحاظ قانونی، الزامی برای تنظیم قرارداد به صورت کتبی نمیباشد. بهتر است برای اطمینان خاطر قرارداد مابین خود را به صورت کتبی تنظیم نمایدو برای دریافت اطلاعات بیشتر میتوانید با شماره ۵۴۷۶۴-۰۲۱ موسسه حقوقی فرهنگ تفاهم تماس حاصل نماید.
در صورتی که سفته گرفته شده باشد و نیروی کار بدون اطلاع قبلی کار را ترک کند چطور میشود از سفته استفاده کرد ؟
سلام
در صورت اثبات ترک کار و ورود ضرر می توان ضررو زیان وارده را از طریق محاکم قضایی مطالبه کرد