توقیف اموال برای مهریه
درکشور ما پس از آن که عقد نکاح صحیح میان زن و مرد واقع شد،قانون مدنی یک سری حقوق و تکالیف اعم از مالی و غیر مالی برای هر دو طرف در نظر می گیرد که یکی از این تکالیف، پرداخت مهریه از سوی شوهر می باشد.
[pbp id=1]
راه حل قانونی که در این خصوص می توانیم به آن اشاره نماییم این است که اگر اموالی به نام مرد وجود داشته باشد به شرط آن که جز مستثنیات دین محسوب نشود ، زوجه می تواند برای مطالبه مهریه به دایره اجرای ثبت اسناد رسمی مراجعه کرده و تقاضای توقیف اموال برای مهریه را بنماید و چنانچه زوج مالی نداشته باشد زن می تواند با ارائه دادخواست مهریه روند دریافت مهریه خود را از طریق دادگاه پیگیری نماید.
پس از آن که عقد نکاح میان زن و مرد مطابق قوانین اسلامی جاری شد پرداخت مهریه به مانند یک حق برگردن مرد قرار خواهد گرفت در این خصوص قانون 1082 قانون مدنی صحبت نموده است .
ماده1082:«به محض آن که نکاح بین طرفین صورت گرفت زن صاحب مهریه خود می شود و می تواند هر نوع دخل و تصرفی در آن بنماید.
این موضوع را بهتر است بدانید که قانون گذار برای مطالبه مهریه شرایط خاصی قرار نداده است به این معنی که نیازی نیست زوجه برای دریافت مهر خود دلیل و مدرک خاصی ارائه دهد .
با این حال در اکثر موارد هنگامی که زن و شوهر در زندگی مشترک دچار اختلاف می شوند، زوجه اقدام به گرفتن مهریه می کند که در این خصوص پیشنهاد می شود خانم برای اطلاع دقیق و درست از حقوق خود از یک وکیل باتجربه مشاوره حقوقی بگیرد.
چنانچه زوجه بخواهد از حق قانونی و شرعی خود استفاده کند، هرچند پیشنهاد ما در این گونه پرونده ها استفاده از وکیل پایه یک دادگستری برای پیگیری پرونده می باشد، با این حال اگر خود زوجه بخواهد شخصا اقدام به مطالبه مهریه نماید باید چند مورد را در نظر بگیرید که به شما این موارد را بیان خواهیم نمود:
- در صورتی که مرد ازخود اموالی داشته باشد ،زن می تواند برای دست یابی سریع تر به طلبش،به دایره اجرای ثبت مراجعه کند و با معرفی اموالی از شوهرش، تقاضای توقیف و فروش آن اموال را بنماید اداره اجرای ثبت اسناد رسمی پس از در خواست زن، ئاستعلامی در خصوص اموال مورد نظر می گیرد.
چنانچه پس از استعلام معلوم گردد شوهر مالی به نام خود دارد،دایره اجرای ثبت اقدام به توقیف اموال و فروش آن طبق ضوابط قانونی می نماید.
- در این جا زوجه این مورد را باید مدنظر داشته باشد که اگر احتمال این وجود دارد که قبل از آن که به اداره ثبت اسناد رسمی مراجعه کند و اموال شوهرش را توقیف نماید، زوج از ترس پرداخت مهریه و توقیف اموال، اقدام به فروش و انتقال اموالش می نماید، از مرجع حقوقی درخواست نماید تا اختیار زوج را در خصوص هرگونه نقل و انتقال اموالش بگیرد که در اصطلاح حقوقی به آن تامین خواسته می گویند که درخواست صدور تامین خواسته علاوه بر آن که توسط خود شخص انجام میشود وکیل متخصص نیز می تواند این امر را انجام دهد.
این حق در ماده108قانون آیین دادرسی مدنی برای زوجه قرار داده شده است به این صورت که مطابق قانون خواهان دعوا می تواند قبل از آن که دادخواستی را ثبت نماید و یا ضمن دادخواست دعوا و در جریان دادرسی از دادگاه درخواست تامین خواسته داشته باشد و دادگاه مکلف به قبول آن می باشد.
توقیف اموال و مستثنیات دین
در ماده24 قانون نحوه محکومیت های مالی در خصوص موارد مستثنیات دین صحبت کرده است که به آن اشاره می نماییم:
1-ساختمانی که برای زندگی محکوم علیه در نظر گرفته شده در شان او در حالت اعسار باشد.
2- وسایل منزل برای زندگی محکوم علیه و افراد تحت سرپرستی او کافی و فراهم باشد.
3- مواد غذایی به اندازه نیاز محکوم علیه و اشخاص تحت سرپرستی او .
4-وسایل و ابزار کار کسبه که برای امرار معاش محکوم علیه ضروری و مورد نیاز است.
5-تلفن مورد نیاز محکوم علیه
6-مبلغی که ضمن عقد اجاره به محکوم علیه پرداخت می گردد، به شرط آنکه بدون پرداخت اجاره دچار عسروحرج گردد و آن ملک مستاجره بالاتر از شان و منزلت او نباشد.
با توجه به موارد ماده 24 قانون جدید نحوه محکومیت های مالی، اگر مردی برای تامین مخارج زندگی اش تنها یک تاکسی داشته و از آن راه کسب درآمد می کند ما نمی توانیم آن تاکسی را به عنوان مال،معرفی و توقیف نمایم.
همچنین ابزار تحقیقاتی که یک دانشمند و نخبه برای انجام مطالعات خود به آن احتیاج دارد قابل توقیف نیست.
تا این جا بررسی کردیم که اگر زوج، اموالی به نام خود داشته باشد،زوجه چه مراحلی را باید برای توقیف آن طی نماید.
اما اگر زوج هیچ مالی به نام خود نداشته باشد،زن به اداره ثبت اسناد رسمی مراجعه می کند و نامه ای مبنی بر این که زوج مالی به نام خود ندارد دریافت می نماید، پس از آن برای مطالبه مهریه می تواند به دادگاه خانواده محل اقامت خود یا اقامت همسرش مراجعه نماید، و دادخواست حقوقی مطالبه مهریه بنماید.
در نهایت این در خواست در قسمت اجرای احکام مدنی دادگاه بررسی گشته و ثبت می شود تا این امکان را برای زوجه فراهم نماید که چنانچه در آینده، زوج اموالی به دست آورد،زن امکان توقیف آن ها را داشته باشد البته به شرط ان که تا آن زمان، مهریه زن به طور کامل پرداخت نشده باشد.
در چنین موارد حقوقی،علی الخصوص پرونده های طلاق،مهریه، نفقه ، اجرت المثل و…..پیشنهاد ما این است که به مقاله وکیل خانواده مراجعه نمایید و از یک وکیل با سابقه و توانمند استفاده کنید تا حقوقتان مورد تضییع قرار نگیرد.
موسسه حقوقی فرهنگ تفاهم در راستای احقاق حقوق شما با همکاری وکلای متخصص در همه زمینه های حقوقی و کیفری و همچنین پرونده های مطالبه مهریه، آماده ارائه خدمات می باشد. موسسه با در اختیار گذاشتن وکیل ماهر و متخصص مهریه می تواند به احقاق حقوق شما در مقابل تضییع آن شما را یاری نماید